Az idő rémisztő közönye

Ült a kőpadon. Szinte sütötte a hideg. Már régen mennie kellett volna, sok dolga van. De csak nézte a sötétben a csillagokat.
Ott lenne – gondolta – ott lenne a mennyország? Akkor most ott is sötét van….de kit érdekel – már régen nem érdekelte semmi.
- Az idő rémisztő közönye – mosolyodott el magában – nem is olyan rémes. - Talán az a baj, hogy soha ne félt semmitől. Ha félt volna, eszébe jut az is hogy baja eshet. Nem látványosan törik be a feje, hanem a szíve, lelke nyomorodik meg.
- Nem látszik. Azt hiszik nem is fáj. Mert vannak olyan sebek, amik soha, valóban soha nem gyógyulhatnak be. De úgy lehet tenni, mintha begyógyulna. Erre mondják, hogy az idő minden sebet begyógyít…. Dehogy is – szállt vitába saját magával – az idő nem valami orvos vagy csodaszer. Az idő, csak idő. Múlik könyörtelenül, közönyösen. Bergsoni módon, lassan és gyorsan egyszerre. Az idő egy dologra képes csak. A múlás közönyét ráhúzni az élő sebekre….igen, ez lesz az. Minél több és nagyobb a seb, annál több a közöny is. Először csak azt vesszük észre boldogan, hogy túl vagyunk rajta…mármint a problémán. Büszkén, felemelt fejjel megyünk és „boldogulunk”. De ez nem az igazi….egyszerűen csak ez van – kirázta a hideg, felállt és várta, hogy belesajduljon a szíve az őszinte önsajnálatba. – gondolhattam volna, hogy már ez sem fog menni – mosolyodott el megint. 
-  Újra csak az idő rémisztő közönye. Már az sem érdekel, hogy tényleg nem fáj. Hol is tartottam? Ja persze hogy boldogulunk. De inkább csak tesszük, amit kell. Fel kell kelni, el kell menni, vissza kell jönni, köszönni kell, mosolyogni kell, élni kell. Mert az idő könyörtelen. Múlik tovább, és közönyét ráhúzza a felkelésre, az elindulásra, a visszatérésre és lassan a mosolyra is. Érdekes, hogy a saját közönyünk nem szürke. Tarkabarka, néha átlátszó, néha színes. Olyan, mint egy rosszul fotózott kép, ami túl világos vagy épp túl sötét. Látni mit ábrázol, de kicsit mindig tompa, nem látszik rendesen. Nem okoz igazi örömet. – lassan sétált tovább. Fázott, de nem érdekelte ez sem, úgy sem betegedett meg soha. Közelebb ért a városhoz. Jöttek mentek körülötte, de nem érdekelte – régen szerettem nézni az embereket, de nevetségesek, ahogy reménykednek hogy jó nekik. Pedig csak idő kérdése (már megint az idő). Idő kérdése hogy kieresszék fogukat, karmaikat és sebeket ejtsenek másokon, büszkén vállalva milyen erősek…mindegy, nem érdekel, majd rájön mindenki magától, miért zárkóznak be az emberek egy kor után. Nem azért mert unalmasak, hanem mert már nem érdeklik őket a többiek…sőt valójában önmaguk sem érdekli őket, mert az idő rémisztő közönye mindenkit közönyössé tesz. Lárvaszerűen közönyössé. Ez az idő hatalma: elég közönyössé válunk minden elviseléséhez.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

TITOK

A kitűnő bizonyítvány NEM szégyen!

A hiány játékosa